Det var hösten 2011 som nätverket SubXX startades i Borlänge av Siv Andersson och Maria Gabriels med ambitionen att få så många tjejer som möjligt så fort som möjligt runt Vättern. Snabbåkande tjejer har före 2012 kört i klunga med killar. Vi ville skapa något som inte funnits tidigare – flera tider runt Vättern där varenda meter är cyklad i ett lagtempo draget enbart av kvinnor

2012 stod bortåt 60 starka cykeltjejer på startlinjen till Vätternrundan under namnet SubXX Team Naturelle med två mål – att bli den största och snabbaste tjejsatsningen i loppets historia och att samtidigt samla in pengar till Active Life Foundation. Tiden för den första rundan med bara tjejer i klungan blev 8:40.

2013 hade gruppen vuxit till cirka 90 tjejer. Vår snabbaste klunga runt Vättern gick i mål på 08:17. En lagprestation under mottot “Säkert, snabbt, snyggt”. Tjejer i den korallfärgade dräkten körde också i en sub 10-klunga på Vätternrundan och vi deltog dessutom i Tjejvättern och Halvvättern.

Intresset för SubXX växer och 2014 blev det tredje året som SubXX-tjejer snabbt, snyggt och säkert cyklade runt Vättern. Snabbaste gänget, sub 8 Team Bianchi kom in på 08:31, de flesta i sub 9-gruppen kom in under 09:09 och sub 10-tjejerna lyckades slå sitt mål med tiden 09:31.